HITPARADE MUSIC - CHARTS

 

1955 1956 1957
1958 1959 1960
1961 1962 1963
1964 1965 1966
1967 1968 1969


 

"Sixties hitparade Belgium" is samengesteld met hitlijsten uit de indertijd twee bekendste jeugdbladen van Vlaanderen; "Song-Parade" en "Juke-Box" aangevuld met gegevens uit het radio en televisie weekblad "Humo".

De informatie uit deze maand- en weekbladen is herwerkt tot maandelijkse hitlijsten wat een redelijk juist beeld weergeeft van wat populair was in de periode van januari 1955 tot december 1969. Samengevat 15 jaar hitgeschiedenis uit het Vlaamse deel van België.


 
Our lists are based on information found in "Song-Parade" and "Juke-Box", at the time the leading pop magazines in Flanders - Belgium. Additional information was found in "Humo", a radio and TV weekly.

We have take the bestsellers lists of these three magazines and reworked them in such a way that the results give a fair idea of which songs were popular in the Dutch speaking part of Belgium between January 1955 and December 1969.


 

Diese information ist eine zusammenstellung aus damals zwei bekanntesten jugendzeitschriften  Flanders "Song Parade" und "Juke Box" ergänzt mit daten aus der rundfunk- und fernsehzeitschrift "Humo".

Diese liste gibt ein ziemliches genaues bild was von januar 1955 bis december 1969 "in" war. Insgesamt ist es eine zusammenfassung von 15 jahren Flämischer hitgeschichte.

 

 

 

 

"Song Parade" werd door Albert Van Hoogten als eerste Vlaams tienerblad maandelijks uitgebracht, dit vanaf Januari 1955 tot de laatste uitgave in Juni 1962. De hoofdredacteur Jan Torfs verliet "Song Parade" na een jaar om zijn eigen maandblad "Juke Box" op te richten. De eerste uitgave verscheen in Mei 1956 en was vanaf toen, dank zij de populaire hitlijsten, het blad voor de jeugd. Na Maart 1968 werd het publiceren van de "Juke Box" hitparade tijdelijk gestopt, wat zijn weerslag had op de populariteit van dit maandblad.
De eerste muziek hitlijst in  het weekblad "Humo" verscheen in  Oktober 1965.
Tot de dag van vandaag zijn de "Humo" hitlijsten  de beste, betrouwbaarste en regelmatigste  informatiebron voor de populaire muziek in België. 

 

 

Roger moet zo bij zichzelf hebben zitten denken : nostalgie, da's iets voor oldie muziekliefhebbers.*
De blogopdracht : Sixties hitparade Belgium, samengesteld met hitlijsten uit de indertijd twee bekendste jeugdbladen van Vlaanderen; "Song-Parade" en "Juke-Box" aangevuld met gegevens uit het radio en televisie weekblad "Humo", ademt inderdaad bij iedere byte pure nostalgie uit. Nostalgia naar de tijd van singletjes, lay-outvrije tijdschriften,vrije radio's met eierdozen aan de muren, jingles voor plaatselijke horecazaken en dooremmerende dj's van eigen dorp.
Frontpage-huisvlijt van de bovenste plank deze twinkelsite !
En het moet gezegd : passend bij het onderwerp. Je waant je zo weer in de sixties toen het Nederlandstalige- en vooral Franstalige lied nog wat in de muzikale pap te brokken had.
Kortom de site is een ideale rommeldeken voor de collectionneur, vooral met die singleshots.
Het is een passende home voor de lost songs. Fifties- en sixtiesliefhebbers met een platendraaier, annex usb-stick zullen hier hun hart ophalen, kwestie van het juiste plaatje bij de juiste song te plaatsen in hun multimediale harddisc. Informatieve waarde ? Bruikbaarheid voor 'Beeld en Geluid' in de bib ? Zeker en vast.
Al ligt waarschijnlijk niemand nog wakker van de charts uit 1955. Wel interessant is de info die je er gratis bij aangeleverd krijgt over artiest en zangcarrière. Nog interessanter misschien zijn die lyrics in het onderdeel in aanbouw. Gewenst, jazeker, alleen jammer dat de maker geen zoekbalk heeft voorzien. Hou de handleiding dus bij de hand !
Al bij al, iets om naar terug te grijpen als er plots iemand aan de balie staat met een wazige blik in de ogen en van start gaat met 'ik heb daar ooit een keer iets gehoord, het moet van de jaren 50 geweest zijn en het was iets met kus en polka in ; Ik heb al op internet gezocht maar niets gevonden !!! kun jij me misschien hèèèlpen ?'.
En dan kijk je met een 'twinkel' in je ogen naar de vraagsteller en surf je discreet naar de virtuele zolder van de Sixties-hitparade, een beetje rommelen en gevonden. Ha, daarvoor doen we het, niet ?

Bron: Bibliotheek Izegem.


 

  Flag Counter